Hoe je wilde dieren beschermt met moderne politie-technologie

avatar marco
Marco van der Niet

“Deze Nederlandse politie-onderzoeker wil stropers helpen opsporen met een app”, kopte de Volkskrant op 1 maart 2019. Ik was gelijk getriggerd om het stuk te lezen, misschien wel omdat mijn vader bij de politie heeft gewerkt, of omdat ik als kind al bioloog wilde worden en toch voor informatietechnologie heb gekozen (op advies van mijn ouders, dat wel). Hoe dan ook, ik las het stuk en wist vrijwel gelijk dat ik wilde gaan bijdragen aan Sensing Clues.

Leeuwen

Sensing Clues wil natuur(parken) veilig houden voor wilde dieren. Ze focussen vooral op Afrika. Natuurparken zijn daar gigantisch (sommige zijn groter dan Nederland!), wat het onmogelijk maakt om ze met mankracht alleen te bewaken. Dat maakt de parken kwetsbaar voor stroperij. Een giraffe of olifant kun je er ongemerkt laten verdwijnen. Sensing Clues maakt het voor rangers mogelijk om gerichter te surveilleren en stroperij tegen te gaan.

Daarvoor gebruiken zij de modernste technologieën, zoals deze ook worden ingezet door de Nederlandse politie. Met speciale bewegingssensoren kunnen zij menselijke activiteit in stroop-gevoelige gebieden vroegtijdig detecteren. Met intelligente technologie worden achtergelaten materialen (een touw, een kapmes, een lamp) geïdentificeerd. Rangers kunnen zo heel snel achterhalen waar de materialen vandaan komen en voor welk type stroperij ze worden gebruikt. De impact is gigantisch: waar rangers vroeger wekenlang bezig waren om stropers op te sporen, kunnen ze dat nu in een dag. Omdat het platform van Sensing Clues gefinancierd wordt met giften, kunnen parken er gratis gebruik van maken.

Voor mij is het een droom om me in te zetten voor de bescherming van natuur, maar het project sluit ook naadloos aan bij de missie van frontier oost. We besloten daarom direct contact op te nemen met Sensing Clues. “De timing was perfect”, zo vertelde Jan Kees Schakel (founder) ons later. Het eerste wildpark maakt sinds kort gebruik van Sensing Clues en meer dan twintig parken staan op de wachtlijst. Dit wordt een hele grote klus voor het team van Sensing Clues, dat voornamelijk uit vrijwilligers bestaat. Daarom gaan wij met onze kennis van UX Design en product development zorgen dat zoveel mogelijk parken zelfstandig het platform van Sensing Clues kunnen implementeren. To be continued....

Together we turn wild spaces into safe havens!